onsdag 26 december 2012

Julotta i det lilla kapellet på örnmyren

Igår på juldagen satt jag för första gången den här säsongen i örngömslet. Jag gjorde samma sak på juldagen förra året så det börjar nästan likna en tradition. Åtelkameran hade skickat mms med bilder hela julaftonen, vissa med tre örnar på. Det var 3-4 kallgrader ute och det snöade. Perfekt! Förväntningarna var alltså ganska höga. Tjugo minuter över sex hade jag lagt ny mat på åteln, tänt i kaminen och riggat kameran. Det var fortfarande kolmörkt ute så det var bara att vänta. Kvart över åtta, redan innan det är tillräckligt ljust för att fotografera, kommer en ung kungsörn och slår sig ned på åteln. Den hinner inte äta mer än ungefär en kvart så kommer en äldre individ och jagar bort den. Den äldre sitter sen och äter i över en timme. Den första örnen kommer sedan tillbaka och de båda sitter och äter tillsammans.


En tredje örn, ung och mycket ljus, lägger sig också i leken. Gång på gång attackerar den de båda andra och jagar dem från både åteln och sittplatserna i träden. Den äldre rår han inte på men med den yngre rivalen blir det en del riktiga fighter. Dessa attacker och strider ger mig en massa bildchanser och blir dagens stora behållning. Den gör säkert 10-12 anfall under förmiddagen.





Det är intressant att se hur de använder vingarna att slå med och oftast kopplar greppet kring varandras klor. Är det medvetet för att inte skada varandra tro? De skulle ju lätt kunna döda varandra om de verkligen ville. Den bakre "mördarklon" som de använder för att döda sina byten har säkert samma storlek som min lillfinger. Kraftmätningen blir nu i stället något mitt emellan örfilar och fingerkrok.




Det är ganska mörkt hela dagen och slutartiderna blir därför ganska långa. För att klara skärpedjupet bländar jag ned ett par steg vilket naturligtvis inte gör saken bättre och kompenserar med ett högre iso för att få okej slutartider. En viss rörelseoskärpa tycker jag inte gör så mycket i den här typen av actionbilder. Värre är dock bruset. Jag hade monterat MkIII-huset på mitt 600 mm objektiv och 50D-huset på 100-400 zoomen. Sexhundrat ger en för snäv bildvinkel för actionbilder på det avståndet så det blev det gamla huset som fick gå mest. Naturligtvis skulle jag med facit i hand bytt plats på husen. Bruset på MkIII:an är inget problem men på 50:an börjar det bli riktigt besvärande om man går högre än 1600 iso. Lätt att vara efterklok men man vet ju aldrig vad som kommer att hända när man sätter sig på morgonen.



Actionbilder är i princip omöjliga att komponera i fotograferingsögonblicket, det vill jag göra i datorn när jag kommer hem. Därför är en kortare brännvidd nödvändig för att få tillräckligt med luft kring motivet så att jag kan beskära. MkIII:ans större sensor och möjlighet till högre iso förefaller därför som det självklara valet på 100-400 zoomen så här i efterhand. Det var inte lika självklart kl sex i går morse. Visst kan man så här i efterhand ångra sig och tycka att man kunde ha gjort annorlunda men trots allt blev det de bästa kungsörnbilder jag någonsin tagit så det är svårt att vara missnöjd. Nästa gång kommer jag dock att göra tvärtom...

måndag 10 december 2012

Mera fågelbilder från friggeboden

Under helgen har jag tillbringat några timmar till i min friggebod/fågelgömsle. Inga rariteter nu heller men gott om tid att experimentera med olika bländare och slutartider för att se vilka effekter det får på den färdiga bilden. Börjar få kläm på hur autofokusen funkar på Mk III:an också. Här kommer några bilder.


Ett potentiellt julkort. Tyvärr sket domherrarna högaktningsfullt i havren, annars var den egentligen avsedd för dem.


Nötväcka. En kvick liten rackare!


Större hackspett (hona)


Talgoxe på rostig taggtråd.


Talgoxe.

Det sista jag gjorde innan jag gav mig för dagen var att möblera om lite bland sittplatserna och satte upp någon ny sittpinne för att få lite variation i fotovinkel och bakgrunder. Det ska jag testa nästa helg.

lördag 1 december 2012

Gömslefotografering på gården

Det var längesedan jag skrev något nytt på bloggen. Jag har helt enkelt inte haft riktigt orken. Mycket har hänt, men det viktigaste är kanske att jag skaffat ny kamera. Det blev en Canon EOS5 Mk III. Detta mest för att kunna fotografera med lågt brus på höga ISO. Vid den typ av foto som jag sysslar med är detta en funktion som är ytterst viktig.

Ännu har jag inte blivit riktigt vän med hur autofokusen funkar. För att i lugn och ro kunna träna och naturligtvis för att det är roligt, så har jag gjort ett gömsle hemma på tomten där jag kan träna på småfåglar. Jag har en gammal friggebod med takläck som står lämpligt placerad på tomten. Genom att lyfta av ett fönster, sätta upp diverse rekvisita och sittpinnar utanför, samtidigt som jag matar in fåglarna så har jag gjort min egen studio för fågelfoto. Det fina är att insatsen det kräver att gå ut och sätta sig kanske bara en timme en lördagsförmiddag är minimal. Ett lättsamt helgnöje! Nedan följer några förklarande bilder tagna "bakom kulisserna".

 Föga vackert när man fotar med vidvinkel, men eftersom det uteslutande handlar om tajta bildutsnitt så är det detaljerna som spelar roll. Längst till vänster är en gammal stege där jag spänt upp en rostig taggtråd mellan benen som sittplats. Torrakan har jag hämtat på en myr, brutit av de grenar som satt "fel" och skruvat fast dem på nytt på "rätt" ställe. Den liggande stocken är en kluven grov stam av en ask med mycket vacker bark. Ett avbrutet skaft från en gammal snöskyffel fär tjänstgöra som sittplats. Allt placerat på ca 6 meters håll eftersom närgränsen på sexhundrat är 5,5 meter.

 Man sitter ganska bekvämt med tillgång till el där jag pluggar i en kupévärmare riktigt kalla dagar.

"Gardinerna" jag gömmer mig bakom är Brittiska Armèns halsduk som egentligen ar ett nät. Det går alltså lätt att se ut igenom även om inte fåglarna ser mig. Ovanför fönstret (syns inte på bilden) så har jag monterat en byggstrålkastare (500 w halogen) för att få mera och varmare ljus molniga dagar.

Hur blir bilderna då? Ja, jag har bara suttit vid två tillfällen än men jag är nöjd. Jag har fått justera placeringen på sittpinnarna lite för att få rätt bakgrund annars funkar det fint. Hittills har jag inte haft besök av några riktiga rariteter utan mest de arter som brukar dyka upp vid ett fågelbord. Och ekorre förstås. Här kommer några bilder:

Talgoxe fotograferad i den dittransporterade torrakan.

 Talgoxe som sitter på den rostiga taggtråden jag spänt upp mellan stegbenen.

 Blåmes som sitter i toppen på ena stegbenet.

Talltita som sitter på ett vackert stycke drivved som jag tejpat fast på stegen med silvertejp.

Domherre i torrakan.

Talgoxe på skaftet från den avbrutna snöskyffeln.