söndag 17 februari 2013

Ännu en dag på örnmyren

Idag har jag gjort ännu en sittning i örngömslet och risken är väl stor att det blir säsongens sista. Det är ju egentligen redan nu ganska sent men det har visat sig att det fortfarande är bra trafik av örnar på åteln. Eftersom det ljusnar tidigt var jag på plats redan kl 5 i morse. Klockan hann bara bli kvart över sju innan första örnen landade och det var knappt ljust. Ytterligare två eller möjligen tre kungsörnar dök upp och det uppstod som vanligt lite tumult om maten. Tyvärr var det ju fortfarande ganska mörkt och exponeringstiderna blev därför ganska långa. Men på den här typen av bilder med lite fart och fläkt tycker jag inte det gör så mycket med lite rörelseoskärpa. Exponeringen var också knepig då snön är vit och ljuset i övrigt knappt. Det innebär med andra ord ingen kontrast och inget sting i färgerna.






Fram till klockan kvart över nio går det i ett och vi har minst tre, mer troligt fyra olika individer nere på åteln. Sen börjar det... Först hör vi ett hardrev, det låter som en stövare, på åsen på andra sidan myren. Örnarna sticker naturligtvis. När hundskallen tystnat så kommer i stället en snöskoter längs med myren. Strax efter kommer den tillbaka men passerar då bakom oss. Efter ytterligare ett tag så hör vi en motorsåg som går en bit norrut och en traktor som kör fram virke.



Både örnar och korpar försvann naturligtvis och eftersom störningarna varit så pass många så var det ingen större idé att sitta kvar. Det skulle mycket till om de skulle komma tillbaka. Klockan halv tre är det bara att packa och gå hem. Det blev i alla fall två riktigt bra timmar med många härliga upplevelser. Tyvärr så var det ju inte riktigt ljust när bildchanserna stod som spön i backen kring kojan. Bilderna duger alltså inte till annat än som rena dokumentationsbilder. Det är bara att bryta ihop och komma igen en annan gång...

söndag 3 februari 2013

Ännu en helg med hökuggla

Nu har ännu en helg passerat och jag har tillbringat även denna helg i hökugglans sällskap. Härligt vinterväder med några minusgrader och ganska klart väder, i alla fall under delar av dagen. Det blev ca 800 bilder tagna under lördag och söndag och en del är jag ganska nöjd med. Några smakprov kommer här:

Här sitter den i den typen av högstubbe jag föredrar. En stam som knäckts av vinden ser trevligare ut och är mer naturlig än en som kapats maskinellt. Tyvärr satt den inte kvar så länge.

Här satte den sig lite lägre i en torraka och tillät mig smyga ganska nära. Observera hur lågt solen står. Klockan är halv fyra , det är nästan underbelyst på ugglan och skuggorna går snett uppåt.

Här sitter den i det som verkar vara favorittoppen med en klarblå himmel som bakgrund.

Petar inte tänderna men väl näbben.
 
Imiterar en gärdsmyg.

Passar på att sköta intimhygienen och visar hur vig hon är.

Även här fotograferad mot en klarblå himmel.
 
Här sitter den som den för det mesta gör, högt upp i en grantopp.

Den bild som jag är mest nöjd med den här helgen. Ljuset stämde och skärpan satt.

En annan gammal uv - fotokompisen Lennart, dök också upp på hygget.